Meer Terug naar website

Kies een taal:

Producten: laatst toegevoegd

  • {{cartItem.Quantity > 1 ? cartItem.Quantity + "x" : ""}} {{cartItem.Product.Title}} {{cartItem.Frequency}} {{cartItem.Product.Title}} Aantal: {{cartItem.Quantity}} {{cartItem.Quantity > 1 ? cartItem.Quantity + "x" : ""}} {{cartItem.Product.Title}} {{cartItem.Color}}
Totaal: {{NrOfProducts}} artikelen Naar uw producten

Nieuwe circulaire methodiek projectrealisatie in de GWW breed gedragen

09 november 2017

Projectdeelnemers uit de grond- weg- en waterbouw (GWW), zoals opdrachtgevers, opdrachtnemers, ambtenaren en producenten, bepaalden donderdag 2 november in De Liemers hoe zij infrastructuurprojecten circulair kunnen aanbesteden en realiseren. Circulair bouwen levert een substantiële bijdrage aan een beter milieu. De omslag van kosten naar duurzaamheid vraagt een andere aanbestedingsmethode. Besproken is of Rapid Cicular Contracting de juiste methode is.


Jan-Willem Bulter (NTP) leidt workshop circulair inkopen in de GWW

Op uitnodiging van Groene Allianties De Liemers kwamen ketenpartners uit de GWW bijeen: opdrachtgevers, opdrachtnemers, aannemers en producenten die infrastructuurprojecten uitvoeren. Maar ook projectleiders, inkoopadviseurs en stedenbouwkundigen van gemeenten. Zij bespraken wat nodig is om circulair te bouwen. Dat is bouwen met zoveel mogelijk gerecyclede grondstoffen, die bovendien aan het einde van de levensfase niet worden weggegooid, maar weer als grondstof terugkeren in de keten.

Rapid Circular Contracting
Circulair bouwen is innovatief bouwen. Dat vraagt om een andere manier van inkopen en aanbesteden, omdat specificaties vooraf niet bekend zijn. De beste oplossing ontdekken opdrachtgever en opdrachtnemer samen gedurende de rit. Wel met afspraken, maar zonder knellende contracten en dichtgetimmerde bestekken. Onderzocht werd of deze methode van Rapid Circular Contracting uitkomst biedt en of er beren op de circulaire weg zijn.

Gezamenlijke wens tot verandering
Er zijn weliswaar beren getraceerd. Maar de gezamenlijke wil is er om ze van de weg te halen en de zaken echt anders, duurzamer aan te pakken. Rapid Circular Contracting blijkt een goede methode voor die transitie. De gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Montferland zetten deze week al concrete stappen om met deze werkwijze aan de slag te gaan.

Voorbeelden van gerealiseerde circulaire bouwprojecten zijn de renovatie van De Parken in Apeldoorn, het circulaire fietspad in Zevenaar en de duurzame stoeptegel in Duiven. Daarin worden onder andere herwonnen grondstoffen gebruikt, zoals FORZ® zand- en grindvervangers uit gereinigde as van de afvalenergiecentrales.

Dankzij het grote enthousiasme van de deelnemers komt er zeker een vervolg op deze eerste workshop circulair inkopen in de GWW.

Voor meer informatie: rob.bleijerveld@mineralz.com, www.forz.nl