1. Homepage
  2. Over Mineralz
  3. Nieuws

Mineralz ontwikkelt medewerkers op het gebied van Lean Six Sigma

18 juni 2019

Mineralz – de dochteronderneming van het toonaangevende waste-to-product bedrijf Renewi, heeft de afgelopen periode sterk ingezet op de ontwikkeling van haar medewerkers op het gebied van Lean Six Sigma. Meest effectief worden deze technieken en gedragingen direct door de teams op de werkvloer ingezet om grip te krijgen op hun eigen processen en stelt ze in staat om deze te verbeteren.

Lean Six Sigma is een uitgebreide set van gereedschappen en gedragingen, die binnen Renewi gebruikt wordt om de organisatie zelf in staat te stellen om processen en resultaten waar gewenst te verbeteren. De sleutel tot succes is het inzichtelijk maken van prestaties en die af te zetten tegen te bereiken doelen. Daar waar de prestaties nog niet op het gewenst niveau zijn gaat Lean Six Sigma niet over de vraag wat gaan we daaraan doen, maar richt de methode zich juist op de vraag hoe dat komt. Ruggengraat is de DMAIC-cyclus waarbij we de uitdaging en daarmee doel van een verbetering duidelijk Definiëren, we Meten hoe ons proces nu loopt, we Analyseren wat de bronoorzaken waarom dat zo is, we tegenmaatregelen definiëren en Implementeren om deze oorzaken aan te pakken en vervolgens Controlemechanismes inbouwen om te borgen dat de gevonden oorzaken niet opnieuw de kop opsteken.

Binnen het spectrum van Lean Six Sigma worden, afgekeken van judo, verschillende banden of ‘belts’ onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat voor iedereen in de organisatie de mogelijkheid is om zich op zijn/haar niveau te ontwikkelen. Meer dan 20 operators en onderhoudsmonteurs van de verschillende Mineralz-locaties zijn inmiddels getraind op het niveau van Orange Belt, waarmee ze niet al te ingewikkelde projecten of directe verbeteringen op de werkvloer kunnen aanpakken. De aangeboden gereedschappen bieden een praktische aanpak. Het probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd en ze leren meer te denken in processen. Voor de meer ingewikkelde, vaak multdisciplinaire projecten zijn een aantal Green Belts en Black Belts opgeleid.

Alles om ervoor te zorgen dat daar waar we potentieel zien om te verbeteren, we ook de competenties in huis hebben om dat potentieel in concrete resultaten om te zetten, voor onze klanten en voor onze eigen medewerkers. Het systeem is al op verschillende locaties van Mineralz ingevoerd. Vanuit de locatie Moerdijk is de term “terug naar de bron”” bij collega Willy Boer vooral blijven hangen en komt dit tijdens hun project ook steeds ter sprake.

Op de locatie Maasvlakte vergelijkt Edwin Soerink een quote van Albert Einstein met het gaan werken volgens de Lean Six Sigma principes: “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them”. Oftewel, we kunnen onze problemen niet oplossen als we niet anders gaan denken.

Het is niet altijd even makkelijk, maar dankzij de Lean Six Sigma principes zijn wij in staat om met een nieuwe frisse kijk op de zaken, de uitdagingen te herkennen en het hoofd te bieden.

Lean Six Sigma Maasvlakte

Lean Six Sigma Moerdijk